ROTATION OF AFBALANCERING AF HJUL

Af alle delene på din bil, så er dækkene den del, som du sandsynligvis skal udskifte oftest. 

Det skyldes, at dækkene er den eneste del, der har kontakt med vejen, og derfor bliver de naturligvis udsat for meget slid. 

Rotation og afbalancering af hjul
Rotation og afbalancering af hjul

Hvorfor er rotation af dæk vigtigt?

Den vigtigste grund til at udskifte dine dæk er sikkerhed. Typisk slides slidbanen hurtigst på de trækkende hjul. Hvor de trækkende hjul er placeret er forskelligt fra bil til bil. De fleste biler er forhjulstrukket mens andre har baghjulstræk eller træk på alle 4 hjul. Jo mindre slidbane du har på fordækkene, desto lettere er det at miste kontrollen over køretøjet

Rotation af dine dæk er vigtigt for dækkenes vedligeholdelse, da de bliver ujævnt slidt, når du kører. Måske har du meget vægt bagi bilen, eller du har en tendens til at lave skarpe højresving. Uanset hvad, så kan det ske, at ét dæk kan blive mere slidt end de andre dæk.

Hvis du ikke roterer og afbalancerer dine hjul, så vil du være være nødt til at udskifte dine fordæk meget oftere. Ved at rotere (bytte hjulenes placering) kan alle fire dæk blive slidt i samme takt. 

Mange ignorereedette og skifter ofte 2 dæk af gangen, enten på den forreste eller den bagerste aksel.

Ved at foretage en rotation af hjulenes placering, så får alle dækkene mulighed for at blive slidt på forskellige måder, hvilket betyder, at alle dækkene holder længere 

Hvor ofte skal dæk roteres? 

Hvert køretøj har en anbefalet rotationsplan (som i nogle tilfælde findes i manualen til din bil). 

Vi anbefaler, at hjulene byttes rundt til hver sæson, hvor hjulene monteres.

Kan jeg gøre andet for at få mine dæk til at holde længere?

Ja, det kan du godt. Læs mere under afsnittet 4-hjulsudmåling.

En 4-hjulsudmåling får dine dæk til at holde meget længere, hvis bilens styretøjsvinkler ikke står korrekt. En god bonus er også, at bilen efter en 4-hjulsudmåling ofte får en bedre brændstoføkonomi og bedre og mere sikre køreegenskaber. 

Afbalancering af hjul 

Du bør få foretaget en afbalancering af dine dæk samtidig med, at hjulene monteres, roteres eller hvis du har kørt ned i et stort hul, ramt en kantsten eller du har købt et nye dæk.

En afbalancering af dine hjul skal sikre en jævn fordeling af den samlede vægt for fælg og dæk. Dette gøres ved hjælp af positionering og små vægte, der er fastgjort til fælgen. Denne proces kræver specialiserede maskiner, som autoværkstedet naturligvis har.

Hvis dine hjul er ubalancerede kan det få din bil til at ryste. Du kan få ubalancerede hjul pga slitage eller hvis en eller flere afbalanceringsklodser af en eller anden årsag falder af ved kørsel.