STENSLAG

Hvad er et stenslag?

Et stenslag er en revne i forruden på bilen, som typisk sker når sten på vejene hvirvles op fra bilen foran dig. Hvis du kører på motorvejen, så er der større risiko for, at der sker stenslag, da den højere fart på bilerne foran hvirvler mere snavs op fra vejen.

Læg derfor mærke til snavs på vejene når du kører, da det kan betyde, at du bør holde længere afstand til bilerne foran dig. 

Stenslag kan også ske, hvis du kører bag en ladvogn eller trailer, hvor der falder skidt ud af lasten. Hold derfor afstand til lastvogne, som kører med åbent lad, hvilket også er godt for din generelle sikkerhed.

Au2rep Stenslag

Hvad kan der ske, hvis et stenslag ikke repareres tidligt?

Du kender det måske fra din smartphone: Du får en lille revne i skærmen, men fortsætter med at bruge telefonen, da den egentlig stadig er funktionel. Over tid bliver revnen større og du ender med at skulle skifte hele skærmen. 

Sådan er det også med bilens forrude – hvis du lader revnen blive i forruden ubehandlet, så risikerer du at revnen vokser sig større. Det gør reparationen vanskeligere, og kan i værste tilfælde ende med at hele forruden skal skiftes. 

Bilens forrude er et vigtigt element i bilens sikkerhed, og et frit udsyn er afgørende for din evne til at styre bilen. Derfor vil vi altid anbefale, at du tager kontakt til en mekaniker hurtigst muligt, så du kan få professionel vejledning om stenslaget.

Hvad kan du selv gøre?

Med et gennemsigtigt plaster til ruden, så kan du dække stenslaget når det er sket. Plasteret beskytter revnen i ruden mod snavs, så revnen ikke udvides, og medfører at ruden lettere kan repareres efterfølgende. Derudover, så bliver reparationen typisk også pænere, hvilket jo også er vigtigt! 

Sørg derfor for at have rudeplastre i bilen, hvis uheldet skulle være ude. Det kan spare dig for at skulle skifte forrude.

Skal stenslaget repareres?

Man plejer at sige, at hvis et stenslag er mindre end en 2-krone, så kan det stadig repareres uden at skulle skifte forruden.

Hvis stenslaget er placeret mindre end 5 cm fra kanten af ruden, så kan skaden ikke repareres, og du skal i stedet have skiftet hele forruden.

Stenslag skal også repareres, hvis du har for mange af dem i din forrude, da dette mindsker sikkerheden, da forruden lettere kan briste.

De helt små stenslag behøver ikke nødvendigvis reparation, hvis de er mindre og blot har ridset ruden, og ikke er i synsfeltet for køreren. Vi anbefaler dog, at du altid får dem lavet, så du ikke risikerer, at de vokser sig større, hvilket kan resultere i en markant større reparationsudgift ved skift af forrude. Du kan sikre dig selv mod dette ved altid at tjekke med en mekaniker, hvis du får et stenslag.

Hvordan reparerer Au2rep dit stenslag?

Stenslag Au2rep

En reparation af et stenslag kan vare helt ned til 15 minutter, men der er naturligvis forskel på skaderne og reparationen. Et stenslag repareres således:

  1. Først renses stenslaget for snavs.
  2. Herefter påføres lim i revnen.
  3. Limen tørres.
  4. Overskydende lim fjernes.
  5. Reparationen poleres helt glat, så ridsen ikke længere kan ses.

Ved store stenslag, så skal forruden skiftes, da det ikke er muligt at reparere selve slaget længere. Det kan også være nødvendigt at skifte ruden, hvis stenslaget sidder helt ude i kanten af ruden, da det værktøj som bruges til reparationen ikke kan monteres.

Giv Au2rep et ring, hvis du har brug for hjælp til at udbedre dit stenslag. Vi hjælper med vejledning og reparation.

Opsummering

Et stenslag forekommer når sten, grus eller lignende fra vejen hvirvles op i luften af forankørende biler og rammer typisk forruden. 

Ja - hvis revnen er mindre end en 2-krone, så kan stenslaget typisk blot repareres.

Stenslag giver en revne i ruden. Hvis denne ikke behandles rettidigt, så kan revnen vokse sig større. Det kan betyde, at hele ruden skal skiftes i stedet for blot at udbedre revnen, som stenslaget har forårsaget.

  1. Først renses stenslaget for snavs.
  2. Herefter påføres lim i revnen.
  3. Limen tørres.
  4. Overskydende lim fjernes.
  5. Reparationen poleres helt glat, så ridsen ikke længere kan ses.

Anskaf dig et særligt plaster, som kan anvendes til stenslag, så du har det klar i bilen til at bruge, hvis uheldet sker. Sæt stenslagsplasteret over revnen, og kontakt evt. din mekaniker så stenslaget kan repareres.

Giv Au2rep et ring, hvis du har brug for hjælp til at udbedre dit stenslag. Vi hjælper med vejledning og reparation.