SÅDAN FORETAGER DU DÆKSKIFTE

Her får du en guide til, hvordan du selv kan foretage dækskifte, med det helt rigtige værktøj. Du kan både følge guiden hvis det gælder skift af alle dæk eller du blot skal skifte et dæk, der er blevet fladt.

Vi anbefaler, at bestille tid til dækskift hos din automekaniker, hvis du er i tvivl om hvordan det gøres eller ikke har det rette værktøj. Hvis dækkene ikke bliver påført korrekt, er det meget farligt at køre i bilen efterfølgende.

Dækskifte Næstved eller Sorø

Undgå slidte dæk

Sørg for at tjekke kørselsretningen, som står angivet på siden af dækkene når du monterer dem, og montér dækkende efter disse retningslinjer.  

Hvis dækmønsteret er ujævnt, så kan det være tegn på at bilen skal spores.

Ved at tjekke dæktrykke jævnligt, så kan du undgå unødig slid på dækkene. Sørg for at dæktrykket matcher anbefalingen for dæktypen.

Skift evt. ud på for- og baghjulene når du skifter dækkene sommer og vinter, så de slides jævnt over tid.

Før du går igang med et dækskifte

Først og fremmest skal du tjekke det eller de dæk, som du har tænkt dig at skifte til. Kontroller om dækmønsterets dybde er tilstrækkeligt og om der er nogle skader på dækket.

Yderligere skal du være opmærksom på, at hvis din bil har automatisk dæktrykmåling, kan det være du ikke selv kan foretage dækskift.

Hvis du trods dette selv kan skifte dækket kan det være, at du ikke kan kode dæktryksventilerne efterfølgende. Læs din bils instruktionsbog, før du skifter dækkene.

Værktøj til dækskift

Før du går igang bør du sikre dig, at du har det rette værktøj til hele dækskiftet:

 • Donkraft
 • Hjulnøgle
 • Momentnøgle
 • Dæktrykmåler
 • Eventuelt et par handsker

Fremgangsmåde ved dækskifte

1.Afmonter hjulkapslerne – Spring dette punkt over, hvis din bil er udstyret med alufælge.

2. Anvend hjulnøglen til at løsne hjulboltene på det ene dæk (du skal afmontere hjulboltene helt).

3. Herefter skal du placere donkraften under din bil. Find mærkerne i bilens panel, der indikerer hvor du kan montere donkraften.

4. Løft dækket fra jorden, hvorefter du skal løsne hjulboltene helt og fjerne dem fra dækket.

5. Fjern dækket og mærk på dækket, hvor det har været anvendt. Eksempelvis markerer du højre baghjul med HB, så det kan blive placeret på samme side, når de skal monteres igen.

6. Fordel de dæk du skal montere på bilen, i forhold til dine tidligere markeringer.

7. Anvend en stålbørste til at rense bagsiden af dækkets fælg, samt hjulnavet, før du montere det.

8. Monter dækket og vær opmærksom på, om der er pile på dækkets side, der indikere hvad retning de skal roterer. Herefter spænder du hjulboltene løst til.

9. Sænk bilen ned med donkraften og spænd hjulboltene ensartet med det korrekte moment. Spænd hjulboltene der sidder overfor hinanden, altså på kryds af hinanden. Og spænd hjulboltene to gange.

10. Når dækket er monteret tjekker du dæktrykket. Du kan se i din bils tankdæksel, dørramme eller instruktionsbog, hvordan dæktrykket skal være. Hvis din bil har automatisk dæktrykmåling kan du se dæktrykket i din bils infodisplay.

11. Monter hjulkapslen så udfræsningen på hjulkapslens inderside passer til ventilen.

12 . Herefter fortsætter du samme proces på de resterende dæk, hvis du skal foretage dækskifte på hele bilen. Hvis det blot var et fladt dæk, er du klar til at køre videre.

Opsummering

 • Donkraft
 • Hjulnøgle
 • Momentnøgle
 • Dæktrykmåler
 • Eventuelt et par handsker

Se vores  gennemgang af de 12 punkter i denne artikel, som du skal igennem for at foretage et dækskift.

 • Tjek de nye dæk, som du vil sætte på bilen. Kontrollér dækmønsterets dybde, samt om der er skader på dækket.
 • Vær opmærksom på om bilen har automatisk dæktrykmåling, da du med dette muligvis ikke selv kan foretage dækskiftet. Derudover, så skal du være opmærksom på om du har mulighed for også at kode dæktrykventilerne efterfølgende.

Dækskifte ved automekanikeren

Et dækskifte er en seriøs opgave – Der kan opstå en farlig situation, hvis du ikke får sat dækket korrekt på eller spændt ordentligt efter.

Hvis du er i tvivl, kan du kontakte din automekaniker som kan skifte dine dæk, så du kan køre sikkert videre.

Hos Au2rep skifter vi let og bekvemt dine dæk for kun 250 kr. i Sorø.