5 TEGN PÅ AT DIN BIL SKAL 4-HJULSUDMÅLES

Trænger din bil til at få foretaget en 4-hjulsudmåling? Også kaldet sporing og styretøjsudmåling. Der er 4 udtalte tegn på at din bil trænger til at få justeret styretøj – bliv klogere på det og meget mere herunder.

Hvad er en 4-hjulsudmåling?

Med en 4-hjulsudmåling bliver dit styretøj og dine hjuls indstillinger tjekket. Dette er ofte en god investering, for hvis dit styretøj er skævt kan det påvirke din pengepung negativt. Både i forhold til dit benzinforbrug, da et skævt styretøj øger rullemodstanden på dækket. Men også fordi det slider unødigt på bilens komponenter såsom dæk, hjullejre, aksel og hjulophæng.

Yderligere påvirker et skævt styretøj og en forkert hjulindstilling din og dine medpassageres sikkerhed. Din bils hjul vil ikke have samme greb i vejen og komforten i forhold til bump vil være mindsket.

Teknisk foregår en 4-hjulsudmåling ved, at man sætter targets på alle fire hjul.

Herefter køres bilen frem og bevægelsen fra hjulene opfanges gennem de fire targets ved hjælp af digitale kameraer. Bagefter indtastes din bils mærke og model, hvor sporingsapparatet vurderer, om det er skævheder i bilens styretøj og dæk.

På et print vises der om målepunkterne er grønne eller røde. Hvis alle målepunkter er grønne, betyder det at bilen kører lige. Hvis der er røde punkter skal bilen justeres.

Hvornår skal min bil have en 4-hjulsudmåling?

Der er 4 tegn der indikerer, at din bil skal spores:

 1. Din bil trækker til den ene side, når du kører på en lige vej og slipper rattet.
 2. Dit rat står skævt når du kører på en lige vej.
 3. Dækkene er slidt forskelligt – eksempelvis mest på ydersiden eller indersiden. Læs også mere om dækskifte.
 4. Der er en mærkbar ændring når du drejer og rattet justeres ikke tilbage efter svinget.

En eller flere af ovenståene scenarier kan opstå efter at man har kørt for hurtigt over en høj kantsten eller et hul i vejen. Dog er det ikke altid, at man skal have kørt over en kantsten eller et hul – Som tiden går kan det også være at bilen blot trænger til en justering.

Hvad koster en 4-hjulsudmåling

På vores autoværksteder i Næstved og Sorø koster en 4-hjulsudmåling 899 kr. I prisen er der inkluderet tjek af sporing og styretøjsvinkler, justering med efterfølgende kontroludmåling, samt en kontrolrapport du får med hjem.

Hvis du er ejer af en Mercedes er der et tillæg på 395 kr. da der skal anvendes en speciel grademåler til vinklerne på bærerarmene.

Opsummering

 • Et skævt styretøj øger rullemodstanden på dækket, hvilket øger benzinforbruget.
 • Det slider ekstra på bilens dæk, hjullejre, aksel og hjulophæng.
 • Din bils hjul vil ikke have samme greb i vejen, hvilket forværrer sikkerheden. Derudover mindskes komforten i forhold til bump.
 • Man sætter targets på alle 4 hjul.
 • Ved kørsel opfanges bevægelsen fra hjulene, som bruges til at spore skævheder i fx styretøjet. 
 •  
 • Din bil trækker til den ene side.
 • Dit rat står skævt.
 • Dækkene er slidt forskelligt.
 • Rattet justeres ikke helt tilbage efter et sving.

Hvis du har kørt over en høj kantsten eller hul i vejen, så kan styretøjet i nogle tilfælde tage skade. Det kan også blot ske over tid, at styretøjet vil trænge til en justering.