TJEKLISTE VED SKIFT AF MOTOROLIE

Motorolie er ekstremt vigtigt for din bils ve og vel. Det bruges i forbrændingsmotoren til at mindske den indvendige friktion. Yderligere hjælper motorolien også til at bortlede varme og opløse eventuelle fastbrændte partikler.

Derfor er det også vigtigt at du skifter motorolie i ny og næ, så du giver din bil de bedste betingelser. I dette indlæg vejleder vi dig til hvornår du skal tjekke motorolie, hvordan og til hvilken type af olie.

Hvornår skal jeg tjekke motorolie?

Generelt anbefales der, at der bliver tjekket oliestand i motoren for hver 1.000 km. Dog kan det være forskelligt fra bil til bil og derfor bør du tjekke din bils manual, for at finde ud af hvor ofte du bør tjekke oliestanden på netop din bil.

Dog har din kørsel også en indvirkning på, hvor ofte du bør tjekke oliestanden. Hvis du eksempelvis kører mange små ture, skal du skifte olie oftere end anbefalet.

Hvordan tjekker jeg oliestanden?

  1. Parker din bil på en plan belægning.
  2. Tag oliepinden op (den har typisk et lille håndtag i toppen af pinden) og tør den ren med et stykke stof eller papir.
  3. Derefter stikker du oliepinden ned igen og tager den op igen.
  4. Nu kan du se hvor meget olie der er på bilen ud fra indikatoren (der står typisk maks. og min.) på oliepinden.
  5. Hvis oliestanden er under maksimum fylder du olie på og sætter oliepinden tilbage.

Hvilken type motorolie skal jeg bruge?

Der findes 2 forskellige slags olie: mineralolie og syntetisk olie. Yderligere kan disse motorolier have forskellige egenskaber såsom antibundfald, rensende effekt, oxidering mv. Derfor er det også forskelligt fra bil til bil, hvilken type motorolie du skal anvende.

Det overordnet svar er derfor, at du bør tjekke din bils manual, for at finde præcis den motorolie din bil skal bruge. Det er meget vigtigt, at du påfylder den korrekte motorolie, da en forkert olie i værste tilfælde kan medføre skader på motoren.

Desuden skal du også være opmærksom på, at pris og kvalitet ofte også hænger sammen – så gør dig selv og din bil en tjeneste ved ikke at gå på kompromis, når der skal købes motorolie.

Hvis du er i tvivl, kan du kontakte dit lokale autoværksted og få hjælp til at finde den rette motorolie.