TIPS TIL KØR-SELV-FERIE

Nu er det snart tid til sommerferie og mange vælger, at tage på kør-selv-ferie i egen bil.

Når du tager på kør-selv-ferie er der flere aspekter, som du skal være opmærksom på. Eksempelvis færdselsreglerne i de pågældende lande, som du skal køre igennem, samt hvilke dokumenter og redskaber du skal have med i bilen.

Vi giver herunder tips til, hvordan du og din familie kommer bedst afsted på jeres kør-selv-ferie. Nederst på siden finder du en tjekliste, som du kan printe og anvende før afgang.

Regler og afgifter i udlandet

Færdselsregler

Når du tager på kør-selv-ferie er der overordnet set ikke andre færdselsregler i de lande du kører igennem eller til, end dem du er vant til herhjemme.

Dog skal du være opmærksom på, at der kan være variationer af færdselsreglerne, som du skal følge i det enkelte land.

Når du har lagt en rute for jeres kør-selv-ferie, bør du herefter tjekke om der er nogle færdselsregler i landene du kører i og igennem, som du skal være opmærksom på.

Regler for autostole

Der kan være andre regler, når det kommer til autostole. Disse regler skal også overholdes, selvom du blot er turist i det pågældende land eller du er gennemkørende.

Derfor bør du også, inden du kører afsted, læse op på reglerne for autostole i de lande du skal køre igennem og til.

Afgifter

Når du skal køre igennem Europa skal du være opmærksom på, at der er flere lande som opkræver en vejafgift. Her kan eksempelvis nævnes Italien, Spanien og Østrig.

Det er forskelligt fra land til land hvordan denne betaling foregår. Nogle lande har indført mærkater, som du køber inden du kører afsted på motorvejene og andre steder betaler du på stedet.

Derudover er der også flere byer i udlandet der har indført miljøzoner. Det vil sige, at du skal have et særligt miljømærkat i din bil, for at må køre i disse zoner.

Du kan købe både motorvejs- og miljømærkater hos FDM.

Overordnet set er det en rigtig god idé, at sætte sig ind i det pågældende lands regler, før I kører der til eller igennem. Samtidig kan du også bedre planlægge dig ud af eksempelvis miljøzoner, inden du kører afsted på ferie, så du ikke skal købe miljømærkat.

Med på turen

Dokumenter til rejsen

Når du skal på kør-selv-ferie til udlandet bør du medbringe følgende dokumenter:

 • Pas – Til alle passagerne i bilen. Hvis du rejser uden for EU, skal du undersøge, om der er særlige krav til jeres pas.
 • Dyrepas – Hvis du skal have dit dyr med skal dette også have et pas.
 • Kørekort – Til alle dem, der har tænkt sig at køre på turen.
 • Blå sygesikringskort – Til alle passagere, så I er sikret ret til sundhedsydelser i de pågældende lande.
 • Bilens originale registreringsattest – Så kan du bevise, at du er ejer af bilen.
 • DK-skilt – Hvis din bil ikke har en EU-nummerplade, skal du have et DK-skilt på bilen.

Ovenstående liste omfatter ikke dokumenter som du skal bruge, hvis du skal på kør-selv-ferie uden for EU. Her kan der gælde andre regler.

Sikkerhedsudstyr

Inden du kører på kør-selv-ferie i Europa, skal du være opmærksom på, at de enkelte lande har forskellige krav til, hvilket sikkerhedsudstyr du skal have i bilen.

Overordnet set er du godt dækket ind, hvis du medbringer følgende:

 • Advarselstrekant
 • Forbindingskasse
 • Sikkerhedsveste til alle i bilen

Dog er det obligatorisk i eksempelvis Polen at medbringe brandslukker og flere lande anbefaler også dette. Tjek det enkelte lands krav til sikkerhedsudstyr, inden du køre afsted.

Gør bilen køreklar

Tjek bilen igennem inden afgang

Inden du og din familie skal afsted bør du tjekke bilen igennem. Så er du sikker på, at den er klar til at køre de mange kilometer. Følgende ting bør tjekkes, inden I kører:

 • Dæktryk
 • Bremser
 • Olie
 • Viskere
 • Lygter

Få eventuelt dit autoværksted til at tjekke din bil igennem inden afgang, så I undgår ubehagelige overraskelser på turen.

Ren bil giver køreglæde

Når I skal ud og køre langt er det rart, at kunne køre afsted i en ren bil. Støvsug bilen indvendigt, tør den af for støv, vask den udvendigt og sørg for at ruderne er rene.

Virker dit airconditionsanlæg?

Hvis din bil har aircondition kan du med fordel få foretaget et airconditionservice, hvis din bil ikke har fået lavet dette inden for det seneste år.

Dermed er du sikret en optimal køleeffekt på hele turen – også når du kører igennem de varme lande eller måske holder i kø på motorvejen.

Kontakt os for et uforpligtende tilbud på airconditionservice.

Mad og drikke

Det er en god idé både at have mad og drikke med til turen, så I ikke behøver at stoppe i tide og utide. Desuden kan I også bedre holde pauser på rastepladser, hvor der ikke er en tankstation.

Der kan anskaffes en fryseboks til bilen, som kan tilsluttes cigarettænderen. Så er I sikret, at både mad og drikke er koldt og lækkert til hele turen.

Underholdning til bagsædet

Det kan føles som en lang køretur for de mindste på bagsædet. Derfor er det en god idé at medbringe forskellige former for underholdning til turen.

Du kan eksempelvis medbringe et kort, hvor børnene kan følge med i hvor I er henne og hvor I skal hen. Tag eventuelt en tusch med, så børnene selv kan tegne og krydse af, hvor de har været.

Yderligere kan det være godt med lydbøger, bøger, legetøj og andet underholdning, som de kan fordrive tiden med. I kan eventuelt også medbringe lidt underholdning til når I holder pause fra køreturen. Dette kunne være en fodbold eller en skovl og spand.

Huskeliste til kør-selv-ferie

Herunder har du en tjekliste, som du kan printe inden afgang. Så er du sikker på at få det hele med.

Huskeliste til bilferien

På computeren højreklikker du på billedet, gemmer det på computeren og printer herefter – På smartphone arkiverer du billedet i galleri, hvorefter du kan printe det.

Herfra er der ikke andet end at sige god kør-selv-ferie og god sommer!