SÅDAN TJEKKER DU BILENS VÆSKER

Er du i tvivl om hvornår der skal påfyldes eksempelvis motorolie eller kølervæske? Eller kan du ikke helt huske, hvordan man tjekker standen på bilens væsker? I dette indlæg beskriver vi bilens forskellige væsker, hvor du finder dem og hvordan du tjekker op på dem.

Herover kan du se et eksempel på, hvor de forskellige væsker kan findes i din bils motorrum. Ovenstående bil er en Volkswagen Passat fra 2009.

TIP! Vi anbefaler, at du eller din automekaniker tjekker bilens oliestand og kølervæske ved hver 1.000 kørte kilometer. Derudover anbefaler vi, at de resterende væsker bliver tjekket to gange årligt – eksempelvis hver gang du får skiftet til sommer- og vinterdæk. Med en serviceaftale, så er dette inkluderet, og du slipper for selv at gøre det.

Sprinklervæske

For at kunne have et ordentligt udsyn i din for- og bagrude kræver det, at din bil har sprinklervæske. Sprinklervæsken er et rengøringsmiddel til dine ruder, som kan fjerne snavs der kan skabe dårligt udsyn når du kører.

Beholderen til sprinklervæske er gennemsigtig og du kan derfor se i motorrummet, hvornår den er ved at være tom.

Vær opmærksom på, at det er vigtigt at du påfylder en sprinklervæske der er frostsikret om vinteren. Ellers risikerer du at sprinklervæsken fryser til.

Kølervæske

Kølervæsken hjælper din bil med at kunne køle motoren ned, så den ikke bliver overophedet. Derfor er det en meget vigtig væske for din bil. Beholderen til kølervæsken er gennemsigtig og der er markeret et minimum og maksimum. Hvis den er under minimum skal du påfylde kølervæske.

Vær opmærksom på at bilen skal være helt afkølet, før du afmonterer dækslet til kølervæsken.

Motorolie

Motorolien hjælper din bil til at smøre de indre dele i motoren. Motorolie er en vigtig væske for din bil, da en for lav oliestand kan forårsage, at din bils motor bryder sammen.

Udover at det er vigtigt, at der altid er tilstrækkelig motorolie på din bil, så skal du også være sikker på at du hælder den korrekte olie på din bil. Det er forskelligt fra bil til bil hvilken type motorolie der skal anvendes. Dit lokale autoværksted kan hjælpe dig med, hvilken motorolie der passer til din bil.

Nogle nyere biler fortæller dig om oliestanden elektronisk. På andre skal du tjekke oliestanden manuelt ved at hive oliepinden op, tørre den af med en klud, sætte oliepinden tilbage igen, hvorefter du kan hive pinden op igen og se oliestanden. Vær opmærksom på, at du skal parkere din bil plant ellers kan dit tjek af oliestanden være misvisende.

Bremsevæske

Endnu en vigtig væske for din bil er bremsevæsken. Bremsevæsken hjælper din bil til at bremse optimalt. Hvis der ikke er nok bremsevæske på bilen, kan det påvirke din bils evne til at bremse.

De fleste biler har en elektronisk niveausensor, som fortæller dig når det er tid til at fylde bremsevæske på bilen. Hvis du ikke har dette, kan du tjekke det manuelt i den gennemsigtige beholder. Der er markeret minimum og maksimum på beholderen.

Når du påfylder bremsevæske skal du hælde op til maksimum. Desuden skal bremsevæsken skiftes hvert tredje år.

Servostyringsolie

Nogle biler har servostyring som skal vedligeholdes med olie. Hvis du ikke påfylder servostyringsolie kan det skade komponenterne i din servostyring.

Beholderen til servostyringsolie finder du i motorrummet. Når du skruer låget af beholderen kan du se nede i beholderen, at den er markeret med et minimum og maksimum. Her skal der fyldes servostyringsolie op til maksimum.

På nogle biler er der en oliepind monteret på låget. Dermed kan du tjekke standen på servostyringsolien ligesom du gør med motorolie.

Hvis du er i tvivl om hvorvidt din bil mangler en af ovenstående væsker eller hvordan det påfyldes, kan vi hjælpe dig på vores værksted i Sorø.