HVAD ER FORSKELLEN PÅ AIRCONDITION OG KLIMAANLÆG?

Hvad er forskellen egentlig på aircondition og klimaanlæg? Og hvorfor skal disse anlæg serviceres? Bliver klogere på alt det og meget mere her!

Forskellen på aircondition og klimaanlæg

Det er værd at kende forskellen på aircondition og klimaanlæg, hvis man skal ud og købe en bil – men hvad er forskellen egentlig?

Forskellen ses hovedsageligt ved, hvordan anlæggene hver især betjenes, samt hvor mange sensorer og følere der kontrollerer anlægget.

En bil med et klimaanlæg er udstyret med en masse følere og sensorer. Disse informerer systemet om temperaturen forskellige steder inde i bilen. Samtidig indstiller man temperaturen til en bestemt grad, og herefter sørger systemet selv for, at holde temperaturen på dette niveau i hele bilen. Man har også mulighed for, at indstille temperaturen efter zoner – hvis der eksempelvis skal være køligere på bagsædet, end på forsædet.

En bil med airconditionanlæg er oftest udstyret med en enkelt knap. Med denne kan der tændes og slukkes for airconditionanlægget. Yderligere skal du selv regulere temperaturen i bilen. Så hvis du ønsker 20 grader i bilen, skal du selv justere køle-effekten, indtil du opnår den ønskede temperatur. Der er nemlig ikke den samme form for temperatursensor, der holder en konstant temperatur, som der er i klimaanlægget. Dog er airconditionanlæg ofte billigere end klimaanlægget.

Airconditionservice

Med tiden vil du opleve at dit airconditionanlæg eller klimaanlæg vil tabe kølemiddel. Dette har en negativ effekt på køleevnen – i værste tilfælde vil der ikke være nogen køleevne til sidst.

Med et airconditionservice sikrer du, at du altid har den fulde køleeffekt. Samtidig undgår du også dyre reparationer. Dette skyldes, at en for lav mængde af kølemiddel vil resultere i, at anlægget begynder at slide på olien. Olien sørger for at smøre o-ringene som holder systemet tæt. Hvis olien slides vil anlægget automatisk også blive slidt, hvilket kan resultere i, at anlægget i sidste ende går i stykker.

Vi anbefaler at man får lavet airconditionservice, på både sit airconditionanlæg og klimaanlæg, hvert andet år. Dermed er du altid sikret optimal køleevne og du undgår at anlægget går i stykker.

Hos autoværkstedet Au2rep foretager vi naturligvis også dette for kunder i Sorø og omegn.

Opsummering

Et airconditionanlæg er lavet til at regulere temperaturen i bilen. Med et airconditionanlæg, så skal du selv indstille køle-effekten, så du opnår den ønskede temperatur, da der ikke er sensorer, som der vil være i et klimaanlæg.

Et klimaanlæg er designet til at fastholde en temperatur i bilen. For at gøre dette, så bruges flere sensorer, som måler temperaturen i bilen.

Et klimaanlæg har flere sensorer end et airconditionanlæg, og er derfor typisk dyrere at købe.

Dit klimaanlæg eller airconditionanlæg vil efterhånden tabe kølemiddel. Det betyder, at køleevnen forringes. Mangel på kølemiddel kan desuden slide på olien, hvilket kan slide på anlægget. I sidste ende betyder dette, at at dit anlæg kan gå i stykker. 

Derfor er det vigtigt at få lavet service på sit anlæg fx hvert 2. år.