HAR DU TJEK PÅ TANDREMMEN?

Husker du at få skiftet bilens tandrem, inden det er for sent? Tandremmen er en vigtig del for din bil og skal skiftes inden den går i stykker. Din bils motor er afhængig af, at tandremmen virker som den skal og vil ikke kunne fungere uden den.

Hvad er en tandrem?

Først og fremmest hvad er en tandrem? Tandremmen er en stor elastik der er lavet af syntetisk gummi. Inderst på tandremmen finder du tænderne, der sørger for at knastakslen, drivakslen og krumtapakslen kører intakt.

Tandremmens fornemmeste opgave er at sikre at knastakslen og krumtapakslen kører i samme tempo og at de kører synkroniseret.

Hvornår skal bilens tandrem skiftes?

Det er forskelligt fra bil til bil hvornår det er tid til at få skiftet tandremmen. Hvis det er forskrevet for netop din bil, hvornår du skal have skiftet tandrem, kan det ses i din bils servicebog. Her bør der stå hvornår den skal skiftes og eventuelt hvornår den sidst er blevet skiftet.

Hvis du ikke har en servicebog hvor du kan se hvornår tandremmen skal skiftes, bør du tjekke motorrummet for et mærkat. Sommetider sætter automekanikeren et klistermærke, der fortæller hvornår tandremmen sidst er skiftet.

Hvis der heller ikke er dette i din bil – og du ikke har nogen faktura på, hvornår det sidst er blevet skiftet, kan du få tjekket tandremmen manuelt. Dog er dette et større arbejde, da det kræver at man skiller det meste af motorrummet ad, for at få adgang til denne.

TIP! Som tommelfingerregel bør du få skiftet din tandrem enten hver 5. år eller for hver 120.000 kørte kilometer.

Hvis du ikke får skiftet din tandrem rettidigt kan du risikere at den knækker. Hvis tandremmen knækker går motoren i stykker, da stemplerne vil ramme ventilerne. Dette vil blive både en større og dyrere reparation, sammenlignet med at få skiftet tandrem.

Pris på skift af tandrem

Der kan ikke gives nogen overordnet pris på, hvad det koster at få skiftet tandrem. Det er forskelligt fra bil til bil hvad det vil koste.

Hvis du er interesseret i et uforpligtende tilbud på skift af tandrem, kan du ringe til vores autoværksted i Sorø på 60 54 43 34.

Tandrem der er oliesmurt

Hvis din bil har en tandrem der er oliesmurt er det yderst vigtigt, at du hælder den rigtige olie på din bil. Hvis du ikke gør dette, kan du risikere at ødelægge tandremmen – og dermed også motoren.

Overordnet set er det vigtigt at du anvender den korrekte olie til din bil. Hvis du anvender den forkerte olie kan partikelfilteret tilstoppe og i værste tilfælde kan motoren gå i stykker. Du kan se hvilken olie du skal bruge til din bil i din bils servicebog.

Hvis du ikke har din bils servicebog kan dit lokale autoværksted hjælpe dig med, hvilken olie din bil skal bruge.