GUIDE TIL KØB AF BRUGT BIL

Hvis du ikke er automekaniker eller bilspecialist kan det være ukendt land, at skulle købe en brugt bil.

Uanset om du skal købe en brugt bil af en privat person eller af en brugtvognsforhandler, bør du tjekke bilen grundigt igennem. Her vil vi vejlede dig til, hvad vi mener at du bør være opmærksom på.

Desuden kan du booke tid til, at få tjekket bilen igennem på vores autoværksted i Sorø. Her kan du få råd og vejledning til, om det er den rette bil for dig og om det er noget der skal laves.

Undersøg markedet

Inden du beslutter dig for at tage ud og kigge på en udvalgt bil, bør du tjekke markedet igennem forinden. Det er en god idé at få et overblik over prisniveauet på den model du søger, hvilke problemer den type bil normalvis har, samt om der er mulighed for, at man kan få bilen med det udstyr som du ønsker.

Du kan blandt andet få et overblik på bilbasen, hvor du kan søge specifikt efter bilmærke, årgang, kørte kilometer, udstyr mv. Dette skaber et billede af, hvad prisniveauet er på den type bil og kørte kilometer. Dermed har du en god baggrundsviden i forhold til pris, inden du skal ud og købe en brugt bil.

Tjek den brugte bil igennem

Når du har fundet den brugte bil som du overvejer at købe, bør du aftale at se bilen en dag, hvor det hverken regner eller det er mørkt. Dermed har du bedre mulighed for at se lakken, eventuelle ridser mv.

Når du ankommer for at se bilen, bør du få noget baggrundsviden omkring den brugte bil. Du kan spørge ind til tidligere ejerforhold, servicebog og om der har været skader på bilen. Du kan også spørge ind til, hvordan bilen har været vedligeholdt: har bilen fået undervognsbehandling, fået airconditionservice, hvor gamle er dækkene mv.

Yderligere kan du, uden den store mekaniske viden, tjekke følgende:

 • Forruden – Er der stenslag eller revner i forruden? Hvis dette skulle være tilfældet skal det laves, så ruden ikke går i stykker.
 • Dæk – Hvordan er dækkenes mønsterdybde? Skal de skiftes snart eller har de stadig et par sæsoner i sig?
 • Lygter og lys – Virker alt lys på bilen? Hvis ikke kan der være flere årsager til dette. Det kan være en sprunget pære, en knækket ledning eller et dårligt stik.
 • Motorhjelm, bagklap og sidedøre – Kan det lukkes uden besvær? Hvis ikke kan dette betyde at bilen tidligere har været skadet.
 • Oliespild – Er oliestand, kølervæske- og bremsevæskeniveauet som forventeligt? Hvis væskestanden er for lav kan dette indikerer, at der er en utæthed der skal laves.
 • Udstødning – Er udstødningen tæt eller står den og drypper? Hvis den drypper kan det være tegn på, at der er kondensvand i udstødning, hvilket kan give rust.
 • Rust – Er der rust i karrosseriet, såsom i skærmkanter og dørpaneler? Hvis der eksempelvis er gennemtæring i panelerne kan bilen ikke synes.
 • Fugt – Er bilen tæt? Tjek om der er fugt i bunden af bilen eller i bagagerummet.

Prøvekør bilen

Vær sikker på, at du har god tid til at prøvekøre bilen. Det er her du kan opdage eventuelle mislyde, fejl og mangler. Du bør prøvekøre bilen ved forskellige hastigheder, da en eventuel fejl kan opstå udelukkende ved bykørsel eller hvis du kører på motorvej.

Imens du er ude og prøvekøre, bør du være opmærksom på følgende:

 • Bilen bør starte uden problemer.
 • Håndbremsen bør være let at trække.
 • Bilen bør være fri for mislyde, såsom bankelyde og raslen – både i tomgang og når du prøvekører bilen.
 • Under kørsel skal bilen ikke ryste.
 • Bilen bør ikke trække til siden, når du kører ligeud på en lige vej med jævn overflade.
 • Når du skifter gear bør der ikke være nogle mislyde eller problemer, såsom at gearstangen føles stram når denne bruges.
 • Koblingen bør kunne anvendes uden at lave mislyde eller ryste.
 • Bremserne skal reagere med det samme, når du træder på bremsepedalen.

Du kan samtidig også tjekke om bilens ekstraudstyr virker, såsom aircondtionanlæg, el-ruder, centrallås, sædevarme mv.

Hvis du oplever mislyde eller en fejl under prøvekørslen, bør du gøre sælger opmærksom på dette, medmindre det allerede står i salgsannoncen. Det kan være at sælger vil give et afslag der stemmer overens med reparationens pris eller vil udbedre fejlen.

Hvis du synes at det virker til, at bilen ikke kører som den skal eller du ikke føler dig sikker i købet, kan det være du skal finde en anden bil. Det kan tage tid at finde den rette brugte bil til den rette pris.