FORSKELLEN PÅ VINTERDÆK OG SOMMERDÆK

Det er officielt tid til at skifte fra sommerdæk til vinterdæk. Men hvorfor er det så vigtigt, at man har de rigtige dæk monteret på bilen, som passer til årstiden? Læs her hvad forskellen er på vinter- og sommerdæk.

Læs mere om dækskifte i denne artikel.

Vinterdæk

Vi anbefaler at du kører på vinterdæk, når temperaturen er under 7 grader.

Først og fremmest er vinterdæk produceret med et højere indhold af naturgummi, sammenlignet med sommerdæk. Dette gør at dækkene bedre kan tåle de lave temperaturer. Desuden bidrager det høje indhold af naturgummi til, at dækkene er blødere og giver et bedre vejgreb på kolde og glatte veje.

Vinterdæk har et større antal riller end sommerdæk. Disse riller former en masse kanter på dækket, som giver et bedre vejgreb på sne- og isglatte veje. Rillernes form gør, at dækkene nærmest kan “grave” sig fast i sne og is, så bilen står bedre.

Derudover er rillerne også designet til at kunne “køre sneen af sig”, så der ikke sidder is og sne fast i dækkene.

Sommerdæk

Vi anbefaler at du kører på sommerdæk, når temperaturen er over 7 grader.

Sommerdæk har et mindre indhold af naturgummi, hvilket betyder at de er mere hårde end vinterdæk. Dette er nødvendigt da dækkene bliver blødere ved varmere temperaturer. Hvis der havde været den samme mængde naturgummi i dækket som ved vinterdæk, ville dækkene blive for bløde på de varme veje.

Sommerdæk har ikke det samme antal dybe riller som vinterdæk. Det har en mere ensartet og glat overflade. Den glatte flade giver et bedre vejgreb på varme og tørre veje. Samtidig er der et par få dybe riller i dækket, som hjælper til at lede vand væk fra dækket. Disse riller giver dig et godt vejrgreb når du skal bremse på de våde veje.

Økonomi og sikkerhed ved vinter- og sommerdæk

Man bør hverken køre på vinterdæk om sommeren eller omvendt. I sidste ende er det en større udgift at kører på dæk der ikke passer til vejret, sammenlignet med at købe to sæt dæk.

Både sommer- og vinterdæk bliver hurtigere slidt, hvis de ikke kører i de anbefalede temperaturer. Derfor vil du oftere skulle købe nye dæk. Hvorimod hvis du har to sæt dæk der passer til årstiden vil begge sæt holde længere.

Derudover er der også din og dine medpassageres sikkerhed. Hvis du kører på sommerdæk om vinteren vil den glatte flade ikke have nok greb i vejen, når du kører på sne og is. Samtidig vil bremselængde blive forøget markant.

Hvis du kører på vinterdæk om sommeren, vil dine bil have en øget bremselængden på de tørre veje, grundet de mange store riller. Samtidig har vinterdæk heller ikke den samme vandafledning som sommerdæk har, og din bil vil derfor være udfordret når sommerregnen rammer.

Du kan kontakte vores autoværksted i Sorø og få en uforpligtende pris på dæk og hjulskift.