HVAD ER FORSKELLEN PÅ EN HYBRIDBIL OG EN ELBIL?

Der har aldrig været mere fokus på klimavenlige tiltag, som der er lige nu. Dette ses også i bilbranchen, hvor bilproducenterne præsenterer forbrugerne for flere og flere elbiler og hybridbiler.

Dette stiller også krav til os som autoværksted. Hos Au2rep i Sorø har vi efteruddannet os i el- og hybridbiler, så vi også kan servicere denne typer af biler.

Men hvad med dig som forbruger? Størstedelen af danskerne ville kunne pendle til og fra arbejde i en elbil på én opladning. Derfor kan det jo være at du overvejer, om du skal være ejer af en elbil? Eller tænker du måske, at en hybridbil kunne være det rette for dig? Bliv klogere på hvad forskellen er på en hybrid- og elbil og meget mere herunder:

Hvad er en hybridbil?

En hybridbil er en bil der både kører på el og brændstof. Tanken bag denne sammensætning er, at få bilerne til at køre længere på literen. Hver gang du bremser eller kører ned af bakke opsamler generatoren i hybridbilen denne bevægelse, og omdanner det til strøm. Denne strøm bliver oplagret på bilens batteri.

Modsatvis når du starter bilen, kører op ad bakke eller kører under 30 kilometer i timen anvendes strømmen der er oplagret. Dermed anvender du mindre brændstof.

Hybridbilen kører overordnet set ikke særligt langt på ren el. Dette skyldes at bilens elmotor konstant genbruger den energi, der er blevet overført til batteriet. Man har derfor ikke mulighed for at “gemme” på strømmen og køre længere strækninger på ren el.

Hvis du erhverver dig en hybridbil skal hovedårsagen være, at du vil køre længere på literen ifht. brændstof. En hybridbil er ikke til dig der ønsker at køre hverken 50% eller 100% på el.

Der findes dog to typer af hybridbiler; Den “almindelige” hybridbil, hvor batteriet bliver opladt af bilens bevægelse (som beskrevet ovenover) og plug-in hybridbil.

Hvad er en plug-in hybridbil?

På en plug-in hybridbil sidder der et større batteri, sammenlignet med en almindelig hybridbil. En plug-in hybrid kan lades op via en ladestation og dermed kan elmotoren i højere grad tage over, sammenlignet med den almindelig hybridbil. Dermed sparer man mere på brændstofsøkonomien ved en plug-in hybridbil.

Plug-in hybridbilen kan selv vurdere hvilken motoropsætning der passer bedst til din kørsel. Derfor kan bilen selv skifte mellem brændstof- og elmotor. Oftest vil bilen anvende elmotoren når du kører bykørsel. Ved bykørsel vil brændstofmotoren bruge unødig meget benzin eller diesel. Og omvendt når du kører på motorvej vil brændstofmotoren tage over, grundet mindre acceleration.

Med en plug-in hybridbil får du det bedste fra begge verdener – og det er en god mellemting, hvis du ikke er klar på at køre på 100% el.

Hvad er en elbil?

En elbil er kort fortalt en bil der er drevet af en elmotor og et højvoltsbatteri. Dette højvoltsbatteri fungerer ligesom en brændstoftank på en almindelig bil. Men i stedet for at lagre benzin eller diesel, lagrer det energi (i form af el) til at drive bilen. Det er forskelligt fra elbil til elbil hvor langt den kan køre på en opladning. Desuden afhænger det også af dit køremønster – ligesom når du kører i en almindelig brændstofdrevet bil.

Fysisk kan du ikke se forskel på en el- og en brændstofbil. Dog vil du opleve en markant forskel i forhold til motorstøj. En elbil kan være næsten lydløs – både for dig som fører, men også for dine medtrafikanter.

Udover at en elbil er et miljøvenligt transportmiddel er der også et økonomisk aspekt i at være ejer af en elbil. Der er ofte en del af at spare i dagligdagen, da det er billigere at lade en elbil op, fremfor at tanke en benzin- eller dieselbil. Yderligere er vedligeholdelse og reparationer ofte også billigere ved en elbil.

TIP! På Plugshare kan du få et komplet overblik over, hvor du finder ladestationer i både ind- og udland.

Hvad er forskellen?

Om du skal vælge en hybridbil eller en elbil afhænger af dit behov og din daglige kørsel. Derudover er der også nogle markante forskelle, som måske kan gøre dit valg lettere.

En hybridbil er skabt til at få bilen til at køre længere på literen. Dermed er formålet ikke, at man skal køre på ren el.

Med en hybridbil eller en plug-in hybridbil kan brændstofmotoren tage over, hvis batteriet skulle være afladt. Derfor er du ikke på samme måde afhængig af ladestationer.

Med en elbil skal du være opmærksom på, hvor du kan “tanke” op. Samtidig er der også noget ventetid, når bilen skal oplades. Dog anbefales der, at elbilens batteri ikke bliver opladt fuldt ud hver gang – derfor kan du eksempelvis tillade dig at oplade batteriet, så du kan nå hjem til egen lader.

Med en elbil sparer du ofte penge – både på brændstof, da det er billigere at bruge el, men også i forhold til den grønne afgift og på vedligeholdelse og reparationer.